Quantcast
Channel: Middagstips & enkla recept på vardagsmat » Enkla recept
Viewing all 74 articles
Browse latest View live

Korvpaj med senap och persilja

$
0
0

Middagstips, korvpaj

Korvpaj, säger du? En paj med korv, alltså?

Ajjemen.

Frysrensning deluxe med korv på längden och tvären i en äggstanning med gott om senap. Massa grov senap ska det vara. Och så en coleslaw med fräscht äpple i att servera till korvpajen. Man bara måste älska sådan vardagsmat!

Korvpaj (4 port.)

Pajdeg:

3 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl)
100 g smör
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Pajfyllning med korv, senap och persilja:

400 g korv (t.ex. falukorv eller grillkorv)
2 dl crème fraiche (alt. mjölk)
2 ägg
3 msk sötstark senap
1 knippe finhackad, färsk persilja
1 dl riven ost

Till servering:

Coleslaw med äpple

Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt lite vatten i taget tills du får en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. Tärna eller slanta korven och bryn den. Blanda ihop crème fraiche, ägg, senap, persilja och ost. Nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. Bottna pajskalet med korven och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i 30 min (passa så pajen inte bränns).

En frisk coleslaw med äpple är gott till korvpajen.


Ruccolafrittata med fetaost

$
0
0

- Regn, centimetervis med regn, lovade väderleksrapporten.
- Jaha, okej då, svarade jag slött medan jag förlikade mig med tanken. Då blir det perfekt med soppa till middag. Den där sista soppan innan sopporna går in i sin sommardvala.

Men vad ser jag när jag gläntar på persiennen vid sextiden måndag morgon?

Jo, solsken! Vilket i-landsproblem!

Därför ber jag i förskott om ursäkt för en något enahanda vecka som inte alls bjuder på samma variation som jag planerat. För soppa i värmen, nja, det lockade inte alls…

Enkel ruccolafrittata med fetaost

Vid tillfällen till detta, är jag glad för att vi nästan alltid har ett stadigt äggförråd i kylen. För en frittata, den kan man göra av i princip vad tusan som helst! Som pepprig ruccola och så lite fetaost på toppen för den där goda sältan. Mmm.

Ruccolafrittata med fetaost (4 port.)

Smör/olja att steka i + till formen
1/2 purjolök
200 g ruccola
8 ägg
1 dl crème fraiche
3/4 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 pkt fetaost, 150-200 g

Sätt ugnen på 200°. Hetta upp smör eller olja i en kastrull och fräs strimlad purjolök tills den är mjuk. Lägg i ruccolan och rör om tills ruccolan sjunkit ihop. Häll av vätskan. Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar och häll i en smord ugnsform, typ en pajform. Fördela ruccolablandningen över. Toppa med smulad fetaost. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Skaka lite på formen för att kolla så att den stannat helt.

Fräsa ruccola Fräst ruccola och purjolök

Ruccolafrittata med fetaost

Ruccolan sjunker, precis som spenat, ihop en massa när den värms upp. Swoop, swoop, sen är det bara lite ruccola kvar i botten av kastrullen! Häll av vattnet ur kastrullen och fördela sedan ruccolablandningen över äggsmeten i formen. Toppa med smulad fetaost innan du skjutsar in din ruccolafrittata i ugnen!

Vardagsmat, frittata
Älskar frittata! Det är min go-to-middag när jag inte vet vad jag ska laga.

Enkel renskavswrap med svenska smaker

$
0
0

Hipp hipp hurra för Sverige idag! Av tradition så firar ju vi svenskar denna dag något blygsamt, om vi firar den alls. En liten, liten flagga kan man se vifta om man letar…

Wrap med renskav, västerbottenost och äpple

Själv tycker jag att en picknick är ett alldeles ypperligt sätt att fira denna dag på. Wrappa in svenska smaker av renskav och Västerbottenost i ett tunnbröd, ta den rutiga filten under ena armen och någon du tycker om under den andra och traska ut i grönskan.

Hur firar du nationaldagen?

Enkel renskavswrap med Västerbottenost och äpple (4 port.)

2 pkt renskav, ca 500 g
Smör/olja att steka i
1-2 msk kinesisk soja
8 tunnbröd
3-4 äpplen
1 stort knippe ärtskott
2 dl Västerbottenost
(1 näve stekta kantareller)

Dijonyoggi:

3 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche)
1/2 dl majonnäs
2-3 tsk dijonsenap (alt. annan senap)
Salt, peppar

Stek renskaven enligt anvisning på förpackningen, smaka av med soja. Blanda ihop ingredienserna till dijonyoggin. Servera i tunnbröd tillsammans med tärnat äpple, ärtskott, riven Västerbottenost och eventuellt även stekta kantareller.

Renskavswrap, enkel middag Middagstips - Renskavswrap

Sallad med grillade päron och ädelost

$
0
0

Här du, ska du få ett riktigt höjdarrecept! Ett sådant som får mig att vilja storma in i restaurangköken, slå med knytnävarna mot bröstet och som en galning riva ner tallrikar med caesarsallad på golvet. Fy tusan vad gott det här är!

Sallad med lufttorkad skinka, grillade päron och ädelost

Tänk dig sötman som träder fram när päron får bli lite varma. Gör du det nu? Bra. Tänk dig den ihop med pikant ädelost, sälta från lufttorkad skinka och beska från krispig sallad och valnötter… Aaalltså jag vet inte vad jag mer ska säga.

En tung dressing skulle bara dölja allt detta fina, men den varma dressingen med mycket sötma och syra lägger sig i salladsbladens krusningar och gör salladen till en helhet.

Så förbaskat gott. Bara testa det här, säger jag!

Sallad med grillade päron och ädelost (4 port.)

2 päron, fast sort
1 romansallad (alt. motsvarande mängd annan sallad, t.ex. endive- eller hjärtsallad)
2 pkt lufttorkad skinka, ca 250 g
1 bit ädelost, ca 200 g
1 stor näve valnötter

Varm dressing:

3 msk honung
3 msk flädervinäger (alt. annan fruktig vinäger)
2 msk citronsaft
1 msk rapsolja
Salt, peppar

Skär päronen i klyftor och grilla dem över glöden eller i en het grillpanna. Arrangera under tiden sallad, skinka, ädelost och valnötter på tallrikar i lagom stora munsbitar. Blanda ingredienserna till dressingen i en kastrull och låt den bli varm utan att det kokar. Smaka av. Toppa salladen med de grillade päronen och den varma dressingen.

Flädervinäger från Visingsö

Jag använde denna flädervinäger som jag köpte på Visingsö förra sommaren. Tänk att det snart redan gått ett år sedan vi var där. Visingsö är otroligt vackert och kantas av extra fina minnen som jag påminns om varje dag, när jag kollar på mitt vänstra ringfinger… Snart ett år sen vi blev fästman och -mö, helt galet!

Somrig jordgubbssallad med mozzarella

$
0
0

På gårdagens tema kommer här en somrig lunch- eller middagssallad med jordgubbar.

Jordgubbarna tar solklart huvudrollen och priset för bästa biroll tar mozzarellabollarna. Salladen blir mättande utan vare sig kött, ris eller pasta, tack vare allas vår bästa avokado. Med krispiga krutonger på toppen och flaskan med balsamvinäger på köksbordet för alla att ta för sig av, blir det här en middag som kan konkurrera med nypotatis, gräslök och gräddfil om priset för somrigaste middag.

Jordgubbssallad med mozzarella, vardagsmat

Jordgubbssallad med mozzarella, avokado och krutonger (4 port.)

6-7 skivor bröd
Olivolja
2 påsar bladspenat, 100-150 g
2 nävar färsk basilika
3-4 avokados
1 l jordgubbar
250 g mozzarella (gärna minimozzarella)
Balsamvinäger
Flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Dela brödet i mindre bitar och blanda runt med en liten skvätt olivolja. Sprid ut på en plåt och grilla mitt i ugnen tills brödbitarna blivit krispiga krutonger, ca 10 min. Under tiden, fördela bladspenat, basilika, avokado, jordgubbar och mozzarella i lagom stora munsbitar på tallrikar. Toppa salladen med krutonger, balsamvinäger, salt och peppar vid servering.

Enkel fiskgryta med äppelcider

$
0
0

Idag öser regnet ner över Växjö… Ja, det har det gjort hela dagen faktiskt. Efter värmen som vi haft vore det väl konstigt om det inte kom ett sånt här riktigt pisseväder. Det är med rädsla för att ni kommer att jaga mig med facklor och högafflar, som jag erkänner att jag tycker att det är ganska skönt med lite regn… Äntligen tid för att sätta igång en film och krypa upp i soffan med en stor kopp roobioste.

Grillmiddagar och picknickfiltshäng i all ära – men filmmys är ganska fint, det med.

Enkelt recept på fiskgryta Regn

Dessutom får man anledning till att äta något värmande som omväxling till sommarens alla lätta sallader. Ikväll ska vi äta en gammal favorit – chili con carne – men en fiskgryta hade inte heller suttit fel. Som den här, som värmer gott men ändå känns fräsch med tomatsåsen med äppelcider.

Med äppelcider och rikligt med purjolök i tomatsåsen behöver du inte så mycket andra ingredienser. Lite dill på toppen vid servering kan vara gott (och ser ju fint ut).

Enkel fiskgryta med äppelcider (4 port.)

600 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
1 purjolök
Olja att steka i
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl äppelcider (gärna torr)
Salt, peppar
1 knippe färsk dill

Till servering:

Kokt potatis (alt. ris)

Skär fisken i tärningar och salta (detta kallas för att torrimma fisken och gör den mer fast i konsistensen). Lägg åt sidan medan du strimlar purjon fint och fräser den mjuk i en traktörpanna eller liknande. Häll på krossade tomater och äppelcider, låt koka upp. Lägg ner fisktärningarna och sjud alltsammans försiktigt tills fisken är klar (fast och vit), 5-10 min. Smaka av. Toppa med dill vid servering.

Fiskgryta, tomatsås med äppelcider
Fiskgryta med äppelcider, ett enkelt recept på fiskgryta som passar till vardags.


Enkel fiskgryta med apelsin och röd curryEn annan fiskgryta som inte går av för hackor är den här, på bilden intill, med apelsin och röd curry. Är du sugen på ett sötsyrligt sting, testa det här enkla receptet! Du kommer inte ångra dig.

Apelsinfisk med röd curry »

Caesarburgare – Kycklingburgare med extra allt

$
0
0

Här kommer då äntligen receptet på kycklingburgaren som vi tillsammans dreglat över på Facebook och Instagram! Caesarburgare – en kycklingburgare med caesardressing, romansallad, bacon och massa gott. Låter inte så tokigt, va?

Caesarburgare, kycklingburgare

Ja, jag – ödmjukheten själv – är ganska tillfreds med min skapelse. Det här var gott! Riktigt gott! Och vet du vad det bästa är? Det är så himla enkelt att göra.

Särskilt eftersom jag – av lathet och dåliga erfarenheter – fuskar lite med caesardressingen. Är du ambitiös så gör du såklart din egen majonnäs till dressingen, men det där har aldrig riktigt attraherat mig. Meckigt. Särskilt meckigt en hungrig onsdagkväll. De slemmiga sardellerna hade jag gärna sluppit lika mycket som du, men det blir liksom inte samma sak utan dem… Det är bara att kisa och härda igenom!

Nåväl, with no further ado kommer här det enkla receptet på caesarburgaren:

Caesarburgare (4 port.)

Enkel caesardressing:

1 dl majonnäs
1/2 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche, gräddfil eller liknande)
1-2 finhackade sardeller
1 finhackad/pressad vitlöksklyfta
1 1/2 tsk dijonsenap
25 g finriven parmesan
2 tsk vitvinsvinäger (alt. citronsaft)
Salt, peppar

Kycklingburgare:

500 g kycklingfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk dijonsenap
1 ägg
Smör/olja att steka i

Till servering:

4-6 hamburgerbröd (testa gärna ett grövre bröd)
1/2 romansallad
1 tomat
1 pkt stekt bacon, ca 140 g
Extra parmesan
Klyftpotatis
Coleslaw

Börja med tillbehören. Fixa klyftpotatis, veva ihop en coleslaw och blanda ingredienserna till caesardressingen. Smaka av och ställ i kylen. Krydda kycklingfärsen med salt, peppar och dijonsenap och bind ihop färsen med ägg. Forma till 4-6 burgare och stek tills de är fasta och färdiga helt igenom.

Servera kycklingburgarna i hamburgerbröd tillsammans med romansallad, tomatskivor, knaperstekt bacon och den goda caesardressingen. Klyftpotatis och coleslaw är gott till.

Enkel middag till fredagsmyset, vardagslyxig kycklingburgare
Caesarburgare – Så förbaskat gott! Bara gör’t, säger jag!


Det blir mitt fredagsmystips denna vecka! För nu är det ju faktiskt fredag och fredag betyder god middag och horisontellt läge i soffan. Om jag var nöjd över ruskvädret igår, är jag ännu mer nöjd idag. Perfekt fredagsmysväder. Prima skinka, jepp jepp!

Ha en regnig fredagskväll och skön helg!

Triss i mackor med sommarfeelings

$
0
0

Pust, stånk och stön!

Nu har jag precis brett ut mig över heeela soffan efter en lång, lång kvällspromenad. Det var otroligt skönt ute, en sval kväll som minner om tidigare sommarkvällar..

Ja, för nu är den väl här på riktigt, sommaren? Det kan väl ingen neka till? Majas årstidssång säger det – ja, inte ens Växjö kommun nekar längre detta faktum, utan har bestämt att det minsann är dags att sopa gatorna från vinterns grus nu. Det kommer nog ingen mer snö nu på ett tag. Heja, heja! Inte en dag för sent…

Tips på midsommarmat, mackor

Idag bjuder jag därför på lite enkla mackor med extra mycket sommarkänsla. Lite äggsallad, lite nypotäter, lite jordgubbar… Inte så tokigt med smörgåsbuffé till lunch eller middag en dag i veckan, eller hur? Eller till frukost på självaste Midsommarafton kanske?

Som jag längtar till på fredag! Som ett barn längtar till Julafton. Jag har alltid älskat Midsommarafton. För den sommarbekräftelse den ger, tror jag. Eller kanske för den goda maten. Du som äter sill längtar förstås mest till den och adderar utan att blinka en bit sill eller två till de både matigare smörgåsarna här nedan. Jag, jag är uppväxt med picnicbog (skinka på burk, du vet) som substitut till sillen.

Vad brukar ni ersätta sillen med, för sill-vägrarna i er familj?

Rågbröd med äggsallad och gräslök

Rågbröd med äggsallad (1 st)

1 skiva danskt rågbröd
Smörgåsmargarin
1 kokt, tärnat ägg
(1 bit tärnad matjessill)
1/2 msk gräddfil
1/2 msk majonnäs
4-5 cm finstrimlad purjolök
1 msk gräslök klippt i småbitar
Salt, peppar

Toppa rågbrödet med margarin och en röra av övriga ingredienser. Spara gärna lite klippt gräslök att toppa med. Vi som inte gillar sillen skippar helt enkelt den!

Tunna knäcken med nypotatis, gräddfil och gräslök

Krispig potatissmörgås (1 st)

1 tunt knäckebröd
Smörgåsmargarin
1 kall, kokt färskpotatis i tunna skivor
(1 bit matjessill)
1 klick gräddfil
1/2 msk gräslök klippt i småbitar
Salt

En riktigt somrig macka på tunt knäckebröd med kokt potatis och sill (för den som önskar), toppad med en klick gräddfil och klippt gräslök. Tycker du att det behövs så saltar du potatisen lite extra.

Mackor med färskost och jordgubbar

Jordgubbssmörgås med färskost (1 st)

1 skiva ljust bröd (gärna surdeg eller liknande)
Naturell färskost, t.ex. Philadelphia (alt. Crème de Brie/Camembert)
1-2 jordgubbar skurna i tunna skivor
(Nymalen svartpeppar)
(Gröna blad av basilika/mynta)

Efterrätt till middag blir den här mackan med färskost och skivade gubbar. Svartpeppar är gott på jordgubbarna, om du använder naturell färskost. Testa gärna också Crème de Brie eller Crème de Camembert om du vill ha lite mer fräs. Några gröna blad på toppen är ju också snyggt.

Karins grova picknickbröd Enkla recept på midsommarmackor

Jag måste ju också tipsa om det goda brödet jag har njutit av i helgen och använde till jordgubbssmörgåsen. Jag satte degen i fredags kväll, lät det jäsa i kylen över natten och bakade ut på lördag morgon. Det var tusan det bästa bröd jag någonsin bakat! Knaprig yta, mjukt innanmäte, lagom grovt och superenkelt att baka även för mig som inte bakar bröd så ofta… Kanonreceptet tackar jag Karin för!


Lövbiff i paprikasås

$
0
0

Lövbiff i paprikasås, middagstips

Här kommer utan vidare omsvep dagens middagtips! Det här var så jäkla gott, att det var svårt att inte äta upp dagens lunch redan igårkväll när detta serverades till middag. Paprika i fyra former (färsk, paprikapulver, rökt paprikapulver och ajvar) trängs i en sås med lövbiff. Snabbt, enkelt och gott, gott, gott!

Med crème fraiche i såsen blir den sådär fräscht gräddig som bara crème fraiche kan. Ajvaren ger massor med smak utan att vara het. En skvätt rödvin och mustiga kryddor hjälper ajvaren på traven. Vill du ha en hetare rätt, använd het ajvar eller spetsa såsen med lite sambal oelek. Smaka av och känn efter!

Lövbiff i paprikasås (4 port.)

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
600 g lövbiff
Smör/olja att steka i
2 tsk timjan
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 dl mild ajvar relish
1 dl rödvin
2 dl crème fraiche
(Sambal oelek)
Salt, peppar

Till servering:

Kokt ris
Ruccola

Finhacka rödlöken och vitlöken, strimla paprikan och lövbiffen. Bryn lövbiffen och låt rödlök, vitlök och paprika fräsa med utan att ta färg. Tillsätt timjan, paprikapulver och rökt paprikapulver och vänd runt innan du häller i ajvar, rödvin och crème fraiche. Tillsätt eventuellt lite sambal oelek om du vill ha mer hetta. Låt koka upp och koka 1-2 min. Smaka av med salt och peppar.

Kokt ris och en näve ruccola är gott till. Undviker du stora mängder kolhydrater är blomkålsris gott till (ris blomkål grovt och koka i välsaltat vatten 1 min).


Så där ja, det var mitt middagstips för dagen, det!

Vad ska ni äta till middag idag? Berätta!

Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm

$
0
0

Det värsta är väl att den kan komma som en blixt från klar himmel. Helt plötsligt åmar sig magen i kramper efter samma måltid som dagen innan gick obemärkt förbi. Det har varit sådär så länge nu, att jag liksom har lärt mig att leva med det. I perioder blir det värre och i perioder försvinner problemen helt.

Men efter att ha tagit en go’fika med Daniel på Espresso House i söndags och magen för tusende gången sätter igång med sina fasoner så fick jag liksom nog. Då brast det. (Ja, mitt tålamod alltså. Inte magen.)

Jag. Orkar. Inte. Mer.

Så nu är det jag som efter lite efterforskningar testar om gluten- och mjölkfri kost kan lindra. Det kan ju i alla fall inte skada, tänker jag. Svart te hoppar jag också över (efter tips från Anna). Sen kan jag ju erkänna att det gick i stöpet redan igår då jag både åt naturgodis på bion och fick ett ryck att baka bröd när vi kom hem på kvällen (jag kan ju inte slänga flera liter fil). Nåja. Idag är en ny dag.

Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm

Den här somriga salladen är i alla fall den gluten- och mjölkfria middag vi åt i söndags. Mandelkrämen med gräslök och vitlök är en kul twist på en annars mycket simpel sallad med spenat, tomat, potatis, basilika, gräslök och stekt fisk. Gott i all sin enkelhet!

Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm (4 port.)

600 g torskfiléer (alt. annan fiskfilé)
Salt, peppar
100 g bladspenat
2 stora nävar färsk basilika
800 g kall, kokt (färsk)potatis
300 g körbärstomater
(Gräslök att strö över)
Smör/olja att steka i

Mandelkräm:

2 dl mandlar
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl vatten
1 msk citronsaft
1 dl klippt gräslök
Örtsalt

Salta och peppra fisken och låt ligga och gotta sig medan du gör mandelkrämen. Mixa mandlar och vitlök i en mixer, till ett fin mjöl. Blanda ner vatten, citron och gräslök. Smaka av med örtsalt. Arrangera spenat, basilikablad, potatis och körsbärstomater i lagom stora munsbitar på tallrikar. Stek fisken tills den är vit, fast och ogenomskinlig samt har en fin yta. Toppa salladen med fisken, mandelkrämen och eventuellt lite klippt gräslök.

Mandelkräm med vitlök, citron och gräslök Stekt fisk, sommarsallad - enkelt receptInspirationen till mandelkrämen kommer från ett liknande recept i Rutiga kokboken, den grönrutiga och vegetariska. (Bra kokbok för övrigt, oavsett om man är vegetarian eller ej.) Mandelkrämen är supergod till fisken med den nötiga smaken från mandeln, stinget från vitlöken, syran från citronen och så den lite gräsiga smaken av gräslöken… Dessutom är den både raw, vegan, mjölkfri, glutenfri och hela konkarongen. Vill du ha den lite mer flytande, mixa mandlarna längre, tills fettet tränger ut och det blir ett smör. Späd sedan med vatten till önskad konsistens. Gott, gott!

Sötsur sås

$
0
0

Recept sötsur sås

När matlagningslusten går på sparlåga (som den ju gör hos alla lite då och då) är en påse wokgrönsaker alltid bra att ha på lut. Släng ihop en god wok med kyckling, koka lite ris och servera med sötsur sås. Sötsur sås är så enkelt att göra att du inte tjänar något alls på att släpa dig ner till ICA och köpa en burk Uncle Bens.

Sötsur sås (4 port.)

1 1/2 dl äppeljuice (alt. ananas- eller apelsinjuice)
1 msk potatismjöl
2 msk japansk soja (alt. annan ljus soja)
3 msk ketchup
1 msk vitvinsvinäger (alt. fruktvinäger)
1 msk honung

Sötsur sås är gott till:

Wokat, t.ex. kyckling och grönsaker
Ris/Nudlar

Blanda ingredienserna till en klumpfri sås i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka 1 min. Servera direkt!

Chorizofyllda paprikor med quinoa och fetaost

$
0
0

Fyllda paprikor med chorizo och quinoa

Så vad har vi i den här, eh, något överfulla formen, då?

Veckans fredagsmys-tips är en retroklassiker i ny kostym, med en kryddig fyllning med chorizo, tomat, timjan, oliver och fetaost. Inspirationen till denna rätt kommer från kokboken Din Matkasse. Jag justerade lite här och var i receptet för att få det som jag ville ha det. Jag använde exempelvis quinoa istället för ris för att göra rätten glutenfri. Sånär som på fetaosten är den dessutom mjölkfri.

De här paprikarackarna är kryddiga utan att vara särskilt starka, mättande av chorizon och quinoan och framför allt mycket, mycket goda!

Chorizofyllda paprikor med quinoa och fetaost (4-5 port.)

4-6 paprikor
300 g chorizo
1 gul lök
Smör/olja att steka i
(200 g oliver)
3 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1-2 vitlöksklyftor
4 dl kokt quinoa (alt. ris, bulgur eller liknande)
200 g fetaost
Salt, peppar

Till servering:

Tomatsås (hemmagjord eller köpe, t.ex. färdig pizzasås)
Sallad

Värm ugnen till 200°. Dela paprikorna på längden, kärna ur och lägg i en ugnsfast form. Grilla mitt i ugnen medan du gör fyllningen. Tärna chorizon och hacka löken. Stek korven och lägg sedan i löken och låt den fräsa tills den är mjuk. Hacka oliverna och tillsätt dessa, tomatpuré, timjan, pressad vitlök och quinoa. Smula ner hälften av fetaosten och rör om tills osten smält. Fyll paprikahalvorna med fyllningen och toppa med resten av fetaosten i smulor. Gratinera mitt i ugnen i ytterligare 20-30 min.

Tomatsås och en sallad är gott till.

Om du bara inte orkar:

Gör fyllningen och servera som den är tillsammans med en kall yoghurtsås (med örter och vitlök, kanske?) och en pizzasallad med vitkål och grillad paprika. Snabb middag!

Fyllda paprikor - 70-tals retromat
Här har de varma paprikorna fyllts. På med lite smulad fetaost och skjutsa in i ugnen!

Chorizofyllda paprikor med fetaost Fylld paprika, fredagsmys

Enkel kycklinggratäng med dragon

$
0
0

Åh, vad jag älskar att göra mat i ugnen. Inget stekos, inget pass… Visst är det bra? Och så är det ju så gott med gräddiga, gosiga gratänger med saftig kyckling… Särskilt gott blir kycklingfilé, som ju har en tendens att bli torr som fnöske om man är ouppmärksam någon sekund när man steker den i panna…

En gräddig gratäng kräver dock som bekant några kloka smaksättningsval för att inte lägga sig som ett tungt brunnslock i magen. Till det är dragon perfekt. Ja, det finns ju en anledning till att feta såser, som bearnaisesås, innehåller dragon…

Enkelt recept, kycklinggratäng med dragon

Här får den samsas med kycklingfilé, färskost och crème fraiche i vad som kan vara receptet på världens enklaste kycklinggratäng:

Enkel kycklinggratäng med dragon (4 port.)

500 g kycklingfilé
Salt, peppar
2 msk dragon
200 g naturell färskost (t.ex. Philadelphia)
3 dl crème fraiche
1 tomat

Till servering:

Kokt bulgur, ris eller annat gryn
Kokta haricot verts

Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Krydda runtom med salt, peppar och dragon och lägg i en ugnssäker form. Krydda färskost och crème fraiche med salt och peppar och bred blandningen över kycklingen. Toppa med tomat i tunna skivor. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Kontrollera att kycklingen är klar.

För lite variation:

Byt ut kycklingen mot fläskkött, till exempel tunna skivor av fläskkotlett. Gott, gott!

Kassler, potatis, svensk sås och krispig rädissallad

$
0
0

På väg hem från jobbet igår traskade vi förbi vår lägenhet och fortsatte ännu längre norrut, mot en visning av en lägenhet! Nej, vi ska inte flytta. Än. Men eftersom vi idag trängs i en etta känns något med ett par väggar till som rena lyxen.

Och så är det ju så roligt att gå på visningar. Nyfiken som man är…

Kassler, kokt potatis, svensk sås - Enkelt middagstips

När vi väl styrde kosan hemåt igen var jag så hungrig att det ekade om jag gapade när någon pratade. Men det var inte bara därför middagen igår var så god. Husman är ju alltid gott! Det funkar alla gånger!

Tur för mig igår att middagen gick så snabbt att göra. Koka potatis och fixa resten under tiden. I den kalla gräddfilssåsen som du enkelt blandar ihop samsas svenska smaker av äpple, senap och pepparrot. Krispiga rädisor och morötter i en persiljevinägrett är gott till. Sött och pikant ihop med jordigt och friskt! Ja – gott, säsongsanpassat och sverigeinspirerat helt enkelt. Det får bli dagens snabba middagstips, det!

Kassler, kokt potatis och svensk sås med krispig rädissallad (4 port.)

1 kg (färsk)potatis
600 g kassler

Svensk sås med äppelmos, senap och pepparrot:

3 dl gräddfil
3 msk äppelmos
2 msk sötstark senap (t.ex. skånsk)
1-2 msk riven pepparrot
Salt

Krispig rädissallad:

1 stort knippe rädisor
2-3 morötter
1 knippe färsk persilja
Olivolja
Citronsaft
Salt, peppar

Börja med att koka potatisen. Blanda ingredienserna till såsen, smaka av och låt stå. Skiva rädisor och morötter tunt och blanda med en skvätt olja, citronsaft, salt och peppar. Skiva kasslern tunt och stek eller grilla skivorna tills de fått fin färg.

Hemmagjord potatissallad

$
0
0

Vad är det de säger? Once you go black, you never go back…

Jo, liknelsen är (harkel, harkel) något långsökt, men du förstår säkert vad jag menar. Har du väl börjat göra hemmagjord potatissallad så är tanken på att köpa färdig lite avtändande. Det är ju så enkelt att göra egen! Lite kall, kokt potatis är allt du måste ha, sedan kan du slänga ner lite vad som finns hemma. Kapris kanske? Eller pepparrot? Grillad paprika? Fetaost? Turkisk yoghurt?

Vad brukar du ha i din hemmagjorda potatissallad?

Enkelt recept på hemmagjord potatissallad

Den här klassiska varianten på hemmagjord potatissallad är kanon. Syrligt äpple och gräsig dill är aldrig fel till potatis och känns ju dessutom otroligt somrigt. Majonnäsen får känna sig besegrad av syrlig gräddfil och filmjölk som dessutom gör potatissalladen lite lättare. Och det är ju inte fel, det heller.

Hemmagjord potatissallad (4 port.)

1 purjolök
1 syrligt äpple (alt. 1/2 dl ättiksgurka)
1 knippe dill
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
1 msk majonnäs
Salt, peppar
1 kg kall, kokt potatis (fast sort, helst färskpotatis)

Den hemmagjorda potatissalladen är god till:

Det mesta du kan tänkas slänga på grillen, men särskilt kyckling, fläskkött och vit fisk.

Finstrimla purjolöken, tärna äpplet smått och finhacka dillen. Blanda med gräddfil, filmjölk och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Dela den kalla, kokta potatisen i bitar och blanda ner sist.

Hemmagjord potatissallad


Sallad med grillade persikor och fetaost

$
0
0

Enkel middag, somrig sallad med persikor och fetaost

Jo, jag vet. Det var inte längesen det vankades sallad med grillad frukt här på bloggen, då med grillade päron och ädelost. Nu med grillade persikor och fetaost. Same same but different. Men sötman som kommer fram när du grillar frukt är fantastisk ihop med ost och så här års tycker jag att man inte får nog av varken salladstips eller grilltips.

Så se det här som en liten påminnelse och en enkelt middagstips för helgen! Salladen med grillade persikor och fetaost är lika god som vegetarisk huvudrätt tillsammans med en bit bröd, som som tillbehör till något gott grillat.

Sallad med grillade persikor och fetaost (4 port.)

100 g ruccola
2 avokados
1 rödlök
200-300 g fetaost
2 nävar valnötskärnor
4-5 persikor (fasta, inte för mogna)

Ingefärsyoghurt med citron:

2 dl naturell yoghurt
1 msk riven ingefära
2-3 msk citronsaft

Blanda ingredienserna till ingefärsyoghurten och smaka av. Fördela ruccola, klyftad avokado, tunt skivad rödlök, tärnad fetaost och grovkrossade valnötter på tallrikar. Klyfta persikorna och grilla på hög värme tills de fått fin färg. Toppa salladen med de grillade persikorna. Servera salladen med ingefärsyoghurten.

Vegetarisk, somrig sallad Sallad med persikor och fetaost

Nu tar vi bilen söderut, mot Blekinge skärgård. Där ska vi på årets stora släktfest med morbröder, mostrar, kusiner, förmodligen världens största fikabuffé och massa annat trevligt. Ska bli så kul! Ha en skön lördag, du med!

Het riswok med curryfisk och ananas

$
0
0

Här sitter jag och knaprar äpple till lunch eftersom dagens lunch (tillika recept och middagstips) inte smakade något vidare i lunchlåda. Jag skyller på fisken, som blev alldeles mosig och knepig. Efter ett missöde med mitt torskblock köpte jag hoki, och det ska jag inte göra om. Jag kan ju inte svära på att det var hokins fel, men vill tro det.

Vi skyller på hokin, tycker jag.

Riswok med fisk, middagstips

I övrigt var det inget fel på maten alls – kryddigt, hett och lite friskt, som jag ville ha det. Eftersom jag använde kinamix (en fryspåse från Findus med ris och grönsaker, blandat och klart) gick det dessutom supersnabbt att göra. Sådana genvägar är okej ibland, tycker jag. Du kan förstås koka ris och hacka grönsaker själv om du hellre vill det.

Missa för allt i världen inte ananasen bara – den bidrar med härlig friskhet och sötma!

Het riswok med curryfisk och ananas (4 port.)

400 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
Salt, peppar
1 msk curry
1/2-1 msk hackad, röd chili
1 ananas
Olja att woka i
2 påsar kinamix (Findus), ca 1 kg
150-200 g räkor

Till servering:

Sweet chilisås

Tärna fisken och vänd runt i salt, peppar, curry och chili. Låt ligga och gosa i kryddorna medan du tärnar ananasen smått. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna och woka fisken på hög värme i ca 5 min. Tillsätt kinamixen och woka i ytterligare 5 min. Lägg i räkorna och ananasen och låt bli varmt. Servera gärna med en klick sweet chilisås.

Ingen fiskätare?

Det går kanonbra att använda kyckling istället för fisk och räkor i riswoken. Glöm inte att kontrollera att kycklingen är helt färdig innan du hugger in.

Lammfärsbiffar med myntapestopotatis

$
0
0

Så vad blev det av den där bängamyntan som jag pratade om igår? Jo, världens kanske godaste pesto som jag blandade med kall, kokt potatis och serverade till kryddiga lammfärsbiffar. Till det stekte jag några bitar paprika tills de fick färg och mjuknade litegrann. Tillsammans blev det kryddigt, tungt, svalkande, fräscht, sött…

Ja, du förstår var jag vill komma! Perfekta smakkombos!

Mynta

Har du gjort egen pesto innan? Den här är med mynta istället för basilika och blir svalkande och kanongod. Den är god att blanda med potatis, som här, men också som sås till grillat och mycket annat. Vill du inte göra egen pesto kan du såklart köpa färdig istället, men just myntapesto kanske blir lite klurigt att hitta i butiken.

Lammfärsbiffar med myntapestopotatis (4 port.)

Lammfärsbiffar med spiskummin:

600 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk spiskummin
2 msk citronsaft
1 ägg
Smör/olja att steka i

Myntapestopotatis:

5 dl färska myntablad
2 dl pinjenötter (alt. solroskärnor)
2 vitlöksklyftor
3 dl finriven parmesan
1/2 dl citronsaft
2 dl olivolja
Salt, peppar
1 kg kall, kokt potatis

Till servering:

2 paprikor

Börja med peston. Mixa samman myntablad, nötter, riven vitlök och riven parmesan. Blanda med citronsaft och olivolja. Smaka av. Dela kokt potatis i lagom stora munsbitar och vänd runt med peston. Blanda lammfärsen med kryddorna och bind sedan ihop färsen med citronsaft och ägg. Forma biffar och stek i stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg. Lägg att vila i folie medan du steker grovt strimlad paprika med skinnsidan nedåt på hög värme, tills bitarna fått färg och börjat mjukna något.

Servera lammfärsbiffarna med myntapestopotatisen och de stekta paprikastrimlorna.

Myntapesto
Myntapesto är enkelt att göra själv och passar till mycket.

Myntapestopotatis
Blanda din hemmagjorda myntapesto med kall, kokt potatis. Gott!

Lammfärsbiffar med spiskummin och citron
Lammfärsbiffarna och myntapestopotatisen är så otroligt goda tillsammans!

Snabb jordgubbscheesecake i glas

$
0
0

Jag och min syster rivstartade semestern med att spendera syskonlig kvalitetstid tillsammans i Karlskrona. Shopping, mys, god mat och hotellfrukost (två nätter i rad, score!). Det är ju en så himla mysig stad, som de flesta städer vid kusten. Eller hur?

Idag mellanlandar jag hemma lite snabbt, sover i min egen säng en natt för att imorgon sätta mig bakom ratten och köra till en annan kust, nämligen västkusten och Grebbestad! Alla säger att det ska vara så himla fint i Grebbestad, så nu hoppas jag att ryktet stämmer och att vädret sköter sig som utlovat. Som vi har längtat efter den här semestern, och nu är vi plötsligt här. Det är första ”riktiga” semestern som jag och Daniel har ihop efter år av jobbyten och annat jox, så det här har vi verkligen förtjänat!

Enkelt recept på efterrätt, snabb cheesecake i glas

Något annat som vi har förtjänat är en god efterrätt. Det tycker jag också att du ska laga idag! Den här cheesecaken i glas kräver ingen större ansträngning att veva ihop.

Det här är en snabb cheesecake i glas som du bara rör ihop och varvar med kex. Här har jag gjort en jordgubbscheesecake (man måste ju passar på innan de försvinner för säsongen) men det går lika bra att använda exempelvis blåbär nu när den säsongen börjar så smått (ca 2 dl blåbär är lagom i så fall). Jag har kompletterat jordgubbsröran och kexen med en klick lemoncurd. Eller två. Bara för att det är så gott.

Snabb jordgubbscheesecake i glas (4-6 port.)

2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost (t.ex. Philadelphiaost)
1 l jordgubbar, ca 500 g
2-3 msk vaniljsocker
12 digestivekex (alt. liknande kex)
1 burk lemoncurd, ca 350 g
(Myntablad till garnering)

Vispa grädden och blanda med färskost. Lägg undan några jordgubbar till garnering och mosa resterande jordgubbar. Häll av överflödig vätska från jordgubbarna. Blanda ner de mosade jordgubbarna i färskoströran. Söta med vaniljsocker. Varva röran med krossade kex och lemoncurd i glas. Garnera med jordgubbar och kanske några myntablad.

Snabb jordgubbscheesecake i glas
Den här snabba cheesecaken i glas är mitt bidrag till Månadens sötsak: Semester.

Yakitori – Japanska kycklingspett

$
0
0

Tack för alla glada hurrarop och grattishälsningar! Jag hade en fantastisk födelsedag med paket, god mat och mysiga omgivningar här i Grebbestad.

Så det är såhär det är att vara 23 år alltså. Jag tycker fortfarande att det är barnsligt kul att fylla år. Det påminner om sedan länge gångna semestrar i husvagnen med hela familjen, glassberg med maränger och jordgubbar med jakt efter presenter som kunde gömma sig lite varstans i förtält och på husvagnsdäck. Och just det där paketet med den just den där Barbiedockan man klämt på i leksaksaffären så många gånger…

Grillspett yakitori

När jag var liten (jag vill så gärna säga mindre men det är väl svårt att säga det när man närmar sig 25 med stormsteg) och skulle önska middag på min födelsedag var valet alltid enkelt.

Helstekt kyckling, kokt potatis, mammas bästa sås och vinbärsgelé.

Helstekt kyckling är fortfarande en av mina absoluta favoriträtter. Men det finns ju så mycket mer man kan göra med kyckling. När jag ska grilla spett så tycker jag att kyckling passar perfekt, då de små bitarna på köttet lätt går att kontrollera så att de är färdiga. Kyckling tål ju också att smaksättas på alla möjliga vis.

Här bjuder jag på ett recept på klassiska, japanska kycklingspett med smak av ingefära, japansk soja och ett litet, litet chilisting. Kycklingen på spetten blir färdig samtidigt som purjolöken och paprikan hunnit bli lagom mjuka. Att grilla purjolök är förresten en riktig höjdare, testa!

Yakitori (4 port.)

600 g kycklingfilé
1 purjolök
2 paprikor

Yakitorisås, marinad och doppsås:

2 vitlöksklyftor
2 msk färsk ingefära
1 dl kycklingbuljong (vatten + fond)
1 dl japansk soja
3/4 dl vitt vin
1/2 dl socker
1/2 dl chiliflakes

Till servering:

Kokt ris
Blandad sallad (gärna med salladskål, morot och rädisa)

Börja med yakitorisåsen. Finriv vitlök och ingefära och blanda med övriga ingredienser till såsen. Lägg hälften av såsen åt sidan och blanda den andra hälften med kycklingfilé som du skurit i tärningar. Låt marinera en stund, över natten om det passar. Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett tillsammans med purjolök och paprika i bitar. Grilla på utegrill eller i ugnen (250° i ca 10 min. Vänd efter halva tiden).

Servera med ris, sallad och resten av yakitorisåsen.

Viewing all 74 articles
Browse latest View live


Latest Images