Quantcast
Channel: Middagstips & enkla recept på vardagsmat » Enkla recept
Viewing all 74 articles
Browse latest View live

Smakrik tomatpaj med keso och rödlök

$
0
0

Det är fint att vara hemma. Visst har jag längtat efter duschen och sängen och garderoben och så, men mest har jag längtat efter mitt kära, lilla kök. Det är en fröjd och terapi för mig, att få stå i köket och laga en god middag. Igår blev det något oerhört enkelt med rotfrukter och fisk i ugnen – men det receptet kommer senare i veckan.

Idag bjuder jag istället på något jag lagade dagarna innan semestern (som nu känns som en liten evighet sedan), nämligen en paj. Den här är vegetarisk, men tro inte att du inte blir mätt för det. Fyllningen består av proteinrik keso som smaksatts med tomat, oliv och örter… Det här är verkligen GOTT – intensiv tomatsmak i krämig fyllning och knaprigt pajskal. Japp, kommer garanterat att hamna på middagsbordet igen!

Enkelt recept, paj med keso och tomat

Att använda röror med smak av tomat, som röd pesto, kräm av soltorkade tomater eller (som här) bruschettamix, är super i tomatpajer eftersom färska tomater lätt blir vattniga i en paj. Rörorna har dessutom en så intensiv tomatsmak och ofta lite andra go’a grejer (här smak av oliver och örter) att inget annat behövs för att få fram en smarrig paj. Enkelt!

Så testa den här goda, goda pajen! Den är en fullgod middag alldeles ensam – varm, ljummen eller kall – men passar även som tillbehör till något annat gott. Något grillat, kanske? Ja, du har säkert ett bra förslag själv!

Tomatpaj med keso (4 port.)

Pajdeg:

3 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl)
100 g smör
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Pajfyllning med keso och tomat:

1 rödlök
Smör/olja att steka i
1 burk keso, ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost
2 tsk potatismjöl (alt. 1 tsk fiberhusk)
1 burk bruschettamix med soltorkad tomat och oliv, ca 200 g
10-15 körsbärstomater att toppa pajen med

Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt lite vatten i taget tills du får en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. Skiva löken tunt och fräs den riktigt mjuk innan du blandar den med övriga ingredienser till pajfyllningen (utom körsbärstomaterna). Nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. Bred ut fyllningen i pajskalet och toppa med hela körsbärstomater. Grädda mitt i ugnen i 25 min.

Låt gärna stå en stund innan servering.

Bruschettamix med smak av tomat, oliver och örter
Den här bruschettamixen med smaker av tomat, oliver och örter använde jag i pajen.

Kesopaj med tomat
I med kesoröran, på med några körsbärstomater för syns skull och skjuts in i ugnen!

Vegetarisk tomatpaj med keso

Nu syns det ju inte så väl på bilden men jag slängde ner en näve havregryn och lite linfrön i degen tillsammans med blandade mjölsorter, och pajskalet blev väldigt gott. Våga experimentera lite med pajskalet när du gör paj!


Idag är vi iväg – igen! Inte 40 mil hemifrån dock, utan en tiondels så långt bort, hemma hos mina föräldrar. Vi tog ingredienser till middag och tårta under armen för att bjuda på födelsedagsfirande några dagar i efterskott. Det är ju så mycket trevligare att njuta av grillat med gräs mellan tårna än på tredje våningen i en varm och trång lägenhet!


Rödspätta och kumminrotfrukter i ugn

$
0
0

Rotfrukter med kummin, fisk

Det här är vardagsmat som jag verkligen älskar! Ja, smakerna är bra förstås, men mest älskar jag sättet att laga mat. Att pytsa allt i en form… Minimalt med disk och när allt får gosa i samma form gottar smakerna ihop sig. Allt blir fantastiskt gott ihop!

Till fisken och rotfrukterna blandade jag ihop en kall sås med dill och citron. För att få såsen extra krämig använde jag avokado som bas. Massa bra fetter och grejer och dessutom en vackert grön färg!

Rödspätta och kumminrotfrukter i ugn med grön dillsås (4 port.)

1 kg blandade rotfrukter (t.ex. potatis och morötter)
15-20 körsbärstomater
1 skvätt olivolja
2 tsk kummin
Salt, peppar
600 g rödspätta (alt. annan tunn, vit fiskfilé

Kall, grön dillsås med citron och avokado:

2 riktigt mogna avokados
1 dl turkisk yoghurt (alt. créme fraiche, gräddfil eller liknande)
1 msk citronsaft
1 dl finhackad, färsk dill
1 msk olivolja
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Dela rotfrukterna i lagom stora munsbitar och lägg i en stor ugnsform (eller på en plåt) tillsammans med hela körsbärstomater. Blanda runt med olja, kummin salt och peppar och skjutsa in mitt i ugnen i ca 20 min. Salta och peppra fisken och låt ligga medan du mosar ihop ingredienserna till dillsåsen. När rotfrukterna nästan är klara (de ska ha mjuknat men inte helt igenom) lägg fiskfiléerna ovanpå och stek mitt i ugnen i ytterligare 10 min. Kontrollera att fisken är klar (fast och ogenomskinlig).

Alltså kummin? Jag ve’ne…

Är du skeptisk till kummin så hoppar du givetvis över den men är du osäker – våga testa! Det är kanongott till just potatis och andra rotfrukter. Örter som timjan, dragon eller basilika passar också bra om du hellre äter det. Eller paprikapulver för en snygg färg!

Krämig dilldressing med avokado, god dressing till fiskDen kalla dillsåsen blir superkrämig av avokadon och passar bra till fisk.

Vardagsmat: fisk och rotfrukter i ugn
Hela middagen i en form, det gillar jag skarpt!

Dillkött i tryckkokare

$
0
0

Det var inte utan att jag kände mig lite som en magiker när jag lyfte locket på min kastrull efter en halvtimmes koktid och fann perfekt, mjukt och nästan sönderfallande nötkött… Och himmel, vad gott det var!

Jag har ingen erfarenhet av tryckkokning, varken egen eller hemifrån, så det här är helt nytt för mig. Därför var jag lite nervös när den pysande, fräsande kastrullen satte igång… En tryckkokare är alltså enkelt förklarat en helt vanlig kastrull med ett väldigt tätt lock. Värme och ånga stannar i kastrullen och bygger upp ett tryck. Med hjälp av trycket kan du avsevärt korta ner koktiden för allt från sega framdelsköttbitar till hemmakokta bönor.

Lite som magi! Hemmafruar (och andra glada matlagare) har använt tryckkokare i många, många år men på något sätt känns det som att denna fantastiska uppfinning fallit i glömska. Är det inte konstigt? Särskilt i vårt stressade samhälle, där allt handlar om tid…

Med arbetsventiler, säkerhetsventiler, säkerhetsfönster och massa andra anordningar kan du känna dig trygg, trots att det första gången känns lite som att du har satt igång en tickande bomb i ditt eget kök…

Dillkött i tryckkokare

Med ett gigantiskt knippe dill hemma var premärmiddagen för min nya tryckkokare given. Det är väl klart att tryckkokaren ska invigas med en laddning dillkött!

Denna ursvenska klassiker behöver bara koka en halvtimme i tryckkokaren, till skillnad från runt två timmar i en vanlig kastrull… Tänk att kunna äta långkok en helt vanlig tisdag, va? Det öppnar många nya dörrar för vardagsmat utöver det vanliga!

Kokt kött (traditionellt kalv, här nöt), kokt potatis och världens godaste dillsås med den speciella syran av ättika – någon närmre introduktion för receptet behövs väl inte?

Laga det här och gör farmor stolt, nu!

Dillkött i tryckkokare (4 port.)

1 kg högrev av nöt (alt. grytbitar eller liknande)
2 liter vatten
2 gula lökar
1 msk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 kryddnejlikor

Dillsås:

50 g smör
1/2 dl vetemjöl
4 dl kokspad (från det kokta köttet, silat)
1 dl grädde
1 1/2 msk strösocker
1/2 msk ättika (12%)
Salt, vitpeppar
1 dl finhackad dill

Till servering:

Kokt potatis
Kokta morötter

Skär köttet i stora tärningar (ca 5 cm) och lägg tätt ihop i tryckkokaren. Häll på vatten, låt koka upp och skumma av. Lägg i kvartad lök, salt, peppar och kryddnejlika. Koka under tryck i 30 min. Under tiden, koka potatis och morötter och hacka dill till såsen. När köttet är klart, sila kokspadet och låt köttet vila medan du gör såsen. Smält smör och pudra över vetemjölet under vispning. Vispa ner kokspad och grädde, lite i taget. Låt koka i 3-5 min. Ta av från värmen och smaka av med socker, ättika och ev. lite salt och peppar. Blanda ner dillen innan servering.

Tryckkokare, recept Hackad dill, dillsås
Medan tryckkokaren pyser på fixar du tillbehören, hackar dill till såsen och dukar…

Recept, dillsås till kokt kött
Med mycket smör och en spiralvisp behöver du inte oroa dig för att såsen ska bränna fast.

Enkelt recept på dillkött

Efter en halvtimme i tryckkokaren var min högrev så färdig att den nästan ramlade sönder när jag tog upp den. Precis som jag vill ha det! Servera köttet med massor av dillsås, med den där perfekta balansen mellan sötma och syra…

Tänk på att noga läsa instruktionsboken för just din tryckkokare innan du testar receptet. Olika tryckkokare bygger upp olika mycket tryck och koktiden kan därför variera något. Testa dig fram och var rädd om dig!

Börjes isterband, kokta rödbetor och fetakräm

$
0
0

Var tog det fina vädret vägen? Nä, jag ska aldrig mer prata om hur fint väder vi haft, jag får inte jinxa det på det viset nå’mer. Med dunder och brak drog åskan in en timme efter att jag igår skrivit att vi haft så fint väder hela semestern…

Nåväl, idag ska vi till Tingsryd Marknad och jag hoppas att diverse nederbörd håller sig borta så att jag åtminstone kan gå den obligatoriska rundan och köpa mig ett kilo biggarårer. Sen ska jag sätta mig på mammas och pappas trädäck och se hur långt jag kan spotta kärnorna…

Börjes isterband Goda isterband

Om du har vägarna förbi sydöstra Sverige i sommar, sväng förbi Tingsryd och besök Börjes. För mig som emigrerad urinvånare, är Börjes fortfarande mest en helt vanlig mataffär, men för turister (svenska såväl som tyska och danska) är varuhuset ett hav av sjukt billig fika, lanthandlar, hästgrejer och -skjutsar. De har sitt eget lantkött också, nötkött från glada kossor som betar på ängarna utanför Tingsryd. (Köttet är inte ett dugg dyrt heller, köp hem och bunkra i frysen!) Börjes isterband använde jag till den här middagen – de är de godaste isterbanden jag vet!

Kokta rödbetor, isterband och fetakräm - Enkelt middagstips

Inspirationen till den här middagen fick jag i förra veckan, när Linda lockade med isterband och rödbetor. Bilder på varma, nykokta rödbetor… Ja, jag blev helt enkelt tvungen att kopiera henne, (nästan) rakt av! Och visst är det som hon säger, att nykokta rödbetor är något helt annat än de där räfflade, inlagda som man äter till pytt-i-pannan?

Med en klick smör på och några nypor flingsalt över är de nykokta rödbetorna gudomligt goda. Men rödbetorna behöver lite salta kompisar – där är isterband perfekt och fetaost likaså. Och att välja de ena över det andra kändes bara korkat, så det blev båda!

Ett enkelt middagstips blir det av det:

Isterband, kokta rödbetor och fetakräm (4 port.)

2 knippen rödbetor, ca 800 g
Salt
4-6 goda isterband

Fetakräm:

150 g fetaost
1 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche eller liknande)
1 msk olivolja
(1/2 dl finhackad, färsk dill)

Till servering:

Blandad sallad
Smör
Flingsalt

Skölj rödbetorna rena och koka dem sedan (med blast och skal kvar) i saltat vatten i 30-50 minuter beroende på storlek. Känn med sticka. Under tiden, blanda mosad fetaost med övriga ingredienser till fetakrämen. Lägg isterbanden i en kall stekpanna och stek sedan långsamt på medelvärme tills de fått fin färg. När rödbetorna är färdigkokta är det enkelt att dra av skalet. Klyfta rödbetorna, hyvla över smör och strö över flingsalt. Servera med isterbanden, fetakrämen och en sallad.

Kokta rödbetor
Koka rödbetor med skalet på – sedan är det bara att dra av skalet utan massa spill!

Olivolja med örter
Jag använde god olivolja med örter i fetakrämen. Oljan fick jag av mina fina kollegor!

Kall morotssoppa med äpple och ingefära

$
0
0

Recept på kall soppa, morotssoppa

Len som en bebisrumpa är den här morotsoppan som noggrant mixats helt slät. För att få lite punch och fräschör får morötterna sällskap av äpple och ingefära.

Morotssoppan går förstås lika bra att servera varm som kall. Riktigt kylskåpskall smakar soppan allra bäst, tycker jag – som en mindre söt, matig smoothie. Det tycker jag är finfint när det är varmt ute. Dessutom var det ju så otroligt längesen vi sörplade soppa nu att jag helt enkelt var tvungen att få veva i en kastrull med soppa.

Kall morotsoppa med äpple och ingefära (4 port.)

1 gul lök
800 g morot
1 äpple
Olja att steka i
5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
4 dl äppeljuice
1 bit färsk ingefära (ca 2 msk riven)
1 citron
Salt, peppar

Till servering:

En god smörgås av valfritt slag

Hacka löken, slanta morötterna och tärna äpplet. Fräs i lite olja i en stor kastrull, tills löken är mjuk. Häll på buljongen och låt koka under lock tills moroten är helt mjuk, 10-15 min. Mixa noggrant soppan helt slät. Häll på äppeljuicen och smaka av med ingefära och citronsaft. Salta och peppra eventuellt litegrann.

Servera morotssoppan varm eller häll upp i karaff och ställ i kylen för att svalna. Servera sedan soppan i glas, väl kyld. Med en god macka till blir det middagen komplett.

Sugen på fler sommarsoppor?

Jag har gjort en snarlik och lika solnedgångsorange soppa med morötter och kokosmjölk tidigare. Gazpacho är en annan klassisk sommarsoppa, som serveras kall. Amy har gjort en annorlunda gazpacho med dill och citron som jag tycker låter kanongod! Vad har du för tips på somriga soppor?


Detta recept är också ett av mina bidrag till Middagshjälpen. Har du kikat på vad Middagshjälpen är? Vad tycker du om idén?

Kycklingsallad med världens bästa gröna dressing

$
0
0

Medan jag njuter av Danmarks fantastiska huvudstad tänkte jag att du ska få receptet på världens bästa dressing. Ja, världens bästa! Tänk nötter, ruccola, basilika, vitlök, citron… Lite som en pesto utan parmesan, fast krämigare och pepprigare.

Låter gott, eller hur? Och kolla färgen sen!

Jo, jag är himlans nöjd med mitt hopkok, faktiskt. För precis som med caesarsallad (och typ all annan sallad), så är det ju den goda dressingen som gör måltiden.

Kycklingsallad, enkelt middagstips Enkel sallad med kyckling och brieost

Jag serverade dressingen till en kycklingsallad. Salladen är inget extraordinärt men när man använder säsongens bästa grönsaker och serverar med välstekt kyckling och lite (okej, mycket) bacon så blir det ju väldigt gott, i all sin enkelhet.

Jag använde hela två paket bacon men om du inte har ett lika allvarligt baconberoende som Daniel har (tur för honom att han har så bra ämnesomsättning) räcker det egentligen med ett paket. Men smäll på med två paket du också, för guds skull!

Kycklingsallad med bacon, brie och grön ruccoladressing (4 port)

2 pkt bacon, ca 280 g
500-600 g kycklingfilé
Salt, peppar
(Chiliflakes)
1 stor romansallad
100 g ärtskott
15-20 körsbärstomater
(100 g brieost)

Mejerifri dressing med ruccola och nötter:

1 dl nötter (t.ex. hasselnötter, cashewnötter eller mandel)
1 påse ruccola, ca 70 g
1 stor näve färska basilikablad
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
1 1/2 msk citronsaft
1 tsk honung
Salt

Blötlägg nötterna till dressingen i rikligt med vatten över natten. Häll sedan av vattnet och mixa nötterna noggrant. Lägg i ruccola och basilika i mixern och mixa tills du har en slät, grön röra. Lägg i pressad vitlök och olivolja. Mixa någon minut tills dressingen gått ihop ordentligt. Smaka av med citronsaft, honung och en gnutta salt. Mixa samman. Knaperstek bacon i bitar i lägg åt sidan. Stek kycklingen i baconfettet. Salta, peppra och smula eventuellt över lite chiliflakes. Arrangera romansallad, ärtskott och klyftade tomater på fat. Toppa med bacon, kyckling och eventuellt brieost i tunna skivor som får smälta över den varma kycklingen. Servera med dressingen.

Mejerifri, krämig dressing med nötter Mejerifri dressing till salladBlötläggningen av nötterna gör dressingen extra slät och krämig. Dressingen är mejerifri (tjoho!) och så även resten av salladen om du hoppar över brieosten.

Kycklingsallad med bacon, brie och grön dressing
Kycklingsallad med säsongens godaste grönsaker, bacon, brieost och mejerifri dressing.

Grön dressing med nötter, ruccola och vitlökMejerifri dressing till sallad. En grön och krämig dressing med nyttiga fetter!

Enkelt recept på rabarberkräm

$
0
0

Enkelt recept på rabarberkräm

När det är så varmt att man måste undvika de svarta rutorna på köksgolvet, då vet man att det är sommar. Ett annat bra sommartecken är när de första rabarberstjälkarna är grova nog för att skörda. Det är en bra dag. (En dag vi visserligen passerade för några månader sedan.)

Förra veckan fick några av säsongens sista rabarber gå sitt öde till mötes i en rabarberkräm, och jag kunde inte låta bli att bli lite nostalgisk.

Rabarberkräm påminner mig om när jag var liten. Gungställningen i bortre änden av trädgården, där rabarber, vinbär och krusbär växer nedanför backen. Mamma som kokar vinbärssaft och bakar världens godaste kanelbullar. Och så rabarberkräm, förstås. Med kall mjölk och ostmacka. Mamma gör den bästa rabarberkrämen, kryddad med barndomsminnen, kärlek och russin. Russinen är viktiga, de balanserar syran i rabarbern och ja… Det blir liksom inte detsamma utan dem.

Rabarberkräm går snabbt att göra. Här är mammas goda och enkla recept:

Mammas rabarberkräm (3-4 port.)

700 g rabarber, ca 6 stjälkar (inte för späda)
1 dl russin
4 dl vatten
1-1 1/2 dl socker
2 1/2 msk potatismjöl

Till servering:

Mjölk
Goda smörgåsar

Skala eventuellt grova rabarberstjälkar. Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Koka upp rabarber, russin, vatten och socker och låt koka tills rabarbern är mjuk, 5-10 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner redningen i kastrullen i en smal stråle under omrörning. Låt koka upp och ta av från värmen när första bubblan kommer.

Servera rabarberkrämen varm, ljummen eller kall med lite mjölk och en god macka.

Omelett – grundrecept och variationstips

$
0
0

Omelett enkelt grundrecept

Omelett – hur enkelt och gott är inte det? Varje gång jag äter omelett frågar jag mig varför jag inte gör det oftare. Varje gång! Det går ju att variera i oändlighet och kan ätas till frukost, lunch, middag och till och med till efterrätt.

Ägg är dessutom det mest kompletta livsmedel du kan äta (den mat du skulle välja om du kom till en öde ö och bara fick ha med dig en sak, alltså). Den enda viktiga vitamin som ägget saknar är C-vitamin. Inte illa.

För min egen och för din skull kommer här en liten påminnelse om omelettens storhet. Det kan ju behövas. Ett enkelt grundrecept på omelett och en hel massa variationstips på goda och spännande omeletter som du kan steka till!

Grundrecept på omelett (1 port.)

2 ägg
(2 msk vätska, t.ex vatten eller mjölk)
1 krm salt
1 nypa peppar
Smör/olja att steka i

Vispa hastigt ihop ägg, ev. vätska, salt och peppar. Värm smör eller olja i en teflonstekpanna och häll ner omelettsmeten i ett jämnt lager. Stek omeletten på medelvärme. Stick försiktigt hål på bubblorna som bildas. När omeletten fått fin färg och ovansidan precis stannat, vik den dubbel och låt glida över på en tallrik.

Ägg, grundrecept på omelett

Grädde, mjölk eller vatten i omeletten, varför har man det? Jo, vätskan förångas och stiger upp genom omeletten och gör den lätt och fluffig. Mjölk och grädde ger förstås också smak och lite fyllighet till omeletten. Själv gillar jag en lite fastare omelett i de flesta situationer och hoppar oftast över vätskan. Hur gör du?

Steka omelett, grundrecept

Stek omeletten på medelvärme. När omeletten precis stelnat på ytan är den färdig. Steker du omeletten längre blir den stabbig. Stek i en stekpanna med låg, sluttande kant så kan du enkelt låta omeletten glida över på en tallrik när den är färdig.

Variationstips på omelett

En helt naturell omelett kallas i Sverige för en fransk omelett. Omelettsmeten kan kryddas med olika örter eller andra kryddor och när den är färdig fyllas med något gott, som en krämig stuvning. Vill du att fyllningen ska ”bakas in” i omeletten kan du lägga ner fyllningen när omeletten inte riktigt stelnat än. Du kan också först steka saker du tycker är gott och sedan binda ihop alltsammans med omelettsmeten.

Följ det enkla grundreceptet på omelett ovan och variera med smaksättningar och fyllningar som du gillar. Omelett blir en hel middag tillsammans med en god sallad. Här följer en massa variationstips för din omelett!

Variationstips för omelett:

  • Naturell omelett fylld med en krämig stuvning av svamp, skinka eller grönsaker.
  • Stek lök och korvslantar, bind ihop med omelettsmeten.
  • Smaksätt omeletten med dill, fyll med räkor och ät med sallad med citron.
  • Grön omelett med hackade örter i och stekt ihop med tärnad, kokt potatis.
  • Smält ost i stekpanna och häll sedan på omelettsmeten. Extra krispigt!
  • Oreganokryddad omelett toppad med riven ost, tomat, strimlad skinka eller något annat du vill toppa din pizzaomelett med.
  • Använd vätska från blåbär i omeletten och toppa omeletten med blåbär. Blått!
  • Blanda kokosflingor och ev. en skvätt kokosmjölk i omeletten. Fyll med frukt.
  • Smaksätt omeletten med kakao och lite honung. Fyll med jordgubbar.
  • Blanda ner lite mjöl eller fiberhusk och stek omeletten. Låt glida ur pannan utan att vika dubbel och använd sedan omeletten som wrap med god fyllning i!

Vad brukar du ha i din omelett? Tipsa gärna så fyller jag på listan ovan!

Recept på omelett Ägg till omelett

 


Marockansk fisk- och räkgryta à la Jamie

$
0
0

Kryddig fiskgryta, enkel och snabb middag

När jag lagar mat ur någon av Jamie Olivers kokböcker, då vet jag att det kommer att bli gott. Ja, jag vet det så säkert att jag sällan tar mig för att fiffla med receptet som jag annars nästan uteslutande gör. Här har jag bara anpassat receptet efter det som fanns hemma, med färdigmalda kryddor bland annat.

Fiskgrytan är lite kryddig och passar fint till ris. Tack vare ärterna känns en sallad till maten inte lika nödvändig. Bra skit. Jamie lyckas, som vanligt.

Det här är dagens snabba och enkla middagstips!

Kryddig, marockansk fisk- och räkgryta (4 port.)

2-3 vitlöksklyftor
Olja att steka i
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
400 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1-2 tsk sambal oelek
2 nävar gröna ärter (alt. haricot verts eller liknande)
300 g skalade räkor
1 näve färsk basilika
1 citron
Salt, peppar

Till servering:

Kokt ris (alt. couscous, bulgur eller annat gryn)

Pressa eller finhacka vitlöken och fräs den någon minut i olja i en stor stekpanna. Tillsätt spiskummin och kanel, rör runt och fräs några sekunder innan du lägger på fisken, skuren i stora tärningar. Häll på tomatkross och sambal oelek och låt puttra tills fisken är fast, vit och ogenomskinlig, 5-10 min. Lägg i ärter och räkor och låt bli varmt. Ta av från värmen och blanda ner hackad basilika och skal och saft från citronen. Smaka av.

Marockansk fiskgryta à la Jamie Oliver
Kryddig fiskgryta från Marocko, ett snabbt middagstips!

Vegetarisk pastagratäng med tomatsås

$
0
0

Pastagratäng med tomatsås och mozzarella

Första jobbdagen efter fyra veckors semester idag. Ja, du förstår. Låt oss lämna lägesrapporten snabbt och direkt hoppa på dagens middagstips.

Idag vankas enkel vardagsmat, som får göra en liten men viktig blixtvisit i ugnen för att bli snäppet snyggare och godare. För smält ost är ju alltid ett plus i kanten, eller hur?

Vegetarisk pastagratäng med tomatsås och mozzarella (4 port.)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
1 msk oregano
1 msk basilika
2 msk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger (alt. balsamvinäger)
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
Salt, peppar
4 port (fullkorns)pasta av valfritt slag, 300-400 g
2 bollar mozzarella, ca 250 g (alt. annan ost, riven)

Till servering:

Blandad sallad (jag gjorde en frisk sallad på morot och apelsin)

Sätt ugnen på 250°. Finhacka löken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt oregano, basilika och tomatpuré, blanda om och låt fräsa med någon minut. Häll på vinäger, krossade tomater och buljong och låt koka i åtminstone 15 min. Smaka av med salt och peppar. Under tiden såsen kokar kan du koka pastan i en annan kastrull. Blanda avrunnen, nykokt pasta med tomatsåsen och häll upp i en ugnsfast form form (alt. flera portionsformar). Toppa med mozzarella i småbitar. Gratinera mitt i ugnen tills osten har fin färg, 5-10 min.

Pasta med tomatsås med oregano och basilika
Det är farligt gott bara såhär – nykokt pasta med tomatsås…

Vegetarisk pastagratäng med mozzarella
Skjuts in i ugnen! En stund i ugnen tillsammans med mozzarella, gör pastan och tomatsåsen lite roligare. Krämigt och lite knaprigt!

Vegetarisk pastagratäng
Vegetarisk pastagratäng med tomatsås och mozzarella – färdig att hugga in i!

Zucchinisoppa med kyckling

$
0
0

Ja, jag måste säga att jag gillar sensommaren. Skarpt. Lite svalare men ändå varmt nog för att kunna gå utan jacka. Ljusa kvällar men inte så sköna att jag inte kan sitta inomhus med tända ljus. Och så är det skördetid för så mycket god mat.

De som odlar zucchini brukar i början vara i extas över skörden. Men ju längre tiden går, ju mer förvandlas leendet till ett snett och lite uppgivet suckande över vad tusan de ska göra med all. jäkla. zucchini. Nu har jag aldrig odlat någon zucchini själv men har en känsla av att till och med jag skulle kunna få skörd. Tills dess bunkrar jag upp med goda och enkla recept med mycket zucchini i.

Zucchinisoppa med kyckling, enkelt recept

Som den här soppan, helt baserad på denna grönsak. Zucchinisoppan blir förvånansvärt tjock och krämig utan vare sig grädde eller annan redning, men vill du ha en gräddigare soppa passar det att hälla ner en skvätt av det också.

Soppan smakar milt av zucchini och är försiktigt smaksatt i övrigt för att zucchinin ska få komma fram. Kokt kycklingfilé, mjukfräst lök och en skvätt olivolja uppblandad med basilika är perfekt till, liksom en ostmacka vid sidan av. Milt behöver varken betyda mesigt eller vattnigt. Den här soppan har massor med fina smaker!

Skippa kycklingen och använd grönsaksbuljong så blir zucchinisoppan helt vegetarisk. Det ska jag koka ihop och ha med mig i termos på höstens kyliga picknickar!

Zucchinisoppa med kyckling (4 port.)

1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja att steka i
800 g zucchini
8 dl kycklingbuljong (vatten + tärning/fond)
300 g kycklingfilé
Salt, peppar

Till servering:

Basilikaolja (olivolja blandad med finhackad, färsk/fryst basilika)
Ostmacka

Finhacka lök och vitlök och fräs riktigt mjukt i olja i en stor kastrull på medelvärme. Passa så att det inte får någon färg medan du tärnar zucchinin. Låt zucchinin fräsa med någon minut innan du häller på buljongen. Låt koka tills zucchinin är riktigt mjuk. 10-15 min beroende på hur stort du tärnat den. Ta av från värmen och mixa noggrant soppan helt slät. Sätt tillbaka på värmen och lägg ner smått tärnad kyckling. Låt koka ca 5 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med salt och peppar.

… Tänk att så få ingredienser kan smaka så fantastiskt gott? Galet bra! Färska råvaror i säsong är både miljösmart och hjälper till att skapa enkla recept. Woho!

Det här är mitt bidrag till Säsongens bästa: Zucchini.

Biff med bambuskott och champinjoner

$
0
0

Vardagsmat, biff med bambuskott och champinjoner

Asiatisk mat är bra vardagsmat. Trots lite halvlånga ingredienslistor med svåruttalade ingredienser. Nu generaliserar jag säkert lika grovt som att säga att alla svenskar är blonda och har stora bröst, men asiatisk mat går generellt snabbt och enkelt att laga.

Biff med bambuskott är en klassiker som de flesta känner igen. Efter inspiration från Tina gjorde jag i veckan en hemmagjord variant som smakar precis som den brukar göra på mitt närmsta kinahak. Kanongott blev det! Med mycket grönsaker i grytan behövs inte lika mycket kött för att bli mätt. Billigare och fräschare.

Biff med bambuskott och champinjoner (3-4 port.)

350-400 g lövbiff
3 msk kinesisk soja
8 msk hoisinsås
1/2 msk sambal oelek (alt. 1/2 chili)
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ca 1 msk riven
1/2 purjolök
8-10 färska champinjoner
1 broccolistånd
Olja att steka i
1 burk bambuskott, ca 200 g avrunnen vikt
2 tsk sesamolja
Salt, peppar

Till servering:

Kokt ris

Strimla köttet och blanda soja, hoisinsås, sambal oelek, pressad vitlök och ingefära till en marinad. Låt köttet marineras medan du sättet ris på kokning och fixar grönsakerna. Finstrimla purjolök, skiva champinjonerna och dela broccolin i mindre buketter. Fräs grönsakerna i olja i en stor stekpanna. Häll av marinaden från köttet och låt steka med grönsakerna någon minut innan du häller på marinaden och bambuskotten. När köttet är genomstekt efter 1-2 minuter, smaka av med sesamolja, salt och peppar.

Marinera lövbiff Champinjoner, purjolök och broccoli

Medan köttet marinerar, kokar du ris och skär upp grönsakerna.

Stekta grönsaker
Börja med att fräsa grönsakerna tills löken är mjuk och svampen har sjunkit ihop.

Sesamolja
I receptet används sesamolja. Sesamolja används inte till stekning utan endast som smaksättning. Eftersom den används i liten mängd räcker en såhär liten flaska länge.

Biff med bambuskott och champinjoner
I med köttet och marinaden i slutet, stek färdigt och smaka av. Färdigt att äta!

Höstig pasta med svamp och sparris

$
0
0

Jag vetetusan vad som hände, men så fort jag började jobba i förra veckan blev det höst med regn och rusk och allt som hör därtill. Semestern och sommaren tog varandra i handen och försvann tillsammans med all värme.

Ja, det börjar till och med bli lite mörkt om kvällarna. Så pass att jag igår tände massa värmeljus i lägenheten för att råda bot på mörkret och den råa luften. Man får egentligen inte säga så, men jag tycker att det är ganska skönt. Vad tycker du?

Enkel middag, svamppasta med sparris

Och så är det ju skördetid för alla möjliga grönsaker och svampar och grejer såhär på sensommaren och hösten. Eftersom jag inte känner mig lockad alls av gå dubbelvikt i skogen och plocka dem själv och kantarellerna i mataffären såg tämligen deprimerade ut, fick det bli skogschampinjoner i pastan den här gången. Vanliga champinjoner, kantareller eller annan svamp går naturligtvis finfint det med.

Snabb och enkel middag med få ingredienser är det här i alla fall! Och gott, förstås. Färska ingredienser i säsong is the shit. Det behövs inte så mycket mer än så.

Svamppasta med grön sparris (4 port.)

4 port (fullkorns)pasta
1 l färsk svamp (t.ex. skogschampinjoner)
1 knippe färsk, grön sparris
Smör att steka i
Salt, peppar
2 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
1 tsk kinesisk soja

Till servering:

Ruccolasallad

Börja koka pastan enligt anvisning. Skiva svampen och dela sparrisen i mindre bitar. Stek svampen på medelvärme i en stor, torr stekpanna tills den sjunkit ihop. Lägg sedan på en stor klick smör och låt den smälta. Låt sparrisen steka med 1-2 minuter innan du häller på crème fraiche, vin och soja. Låt puttra ihop tills sparrisen har lagom tuggmotstånd. När pastan nästan är färdigkokt, häll av vattnet noga, vänd sedan ner pastan i såsen och låt den gå klar däri. Några gröna ruccolablad är gott till svamppastan.

Champinjoner och sparrisSkiva champinjoner snabbt

Jag har sagt det innan men bra saker tåls att upprepas. Ska du skiva mycket champinjoner kan du använda äggskäraren. Perfekt tjocklek på alla skivor och så går det på ett kick. Var försiktig bara, så att strängarna inte går av och sticker dig. Att skära champinjoner i äggskäraren är perfekt om du, som jag, inte har någon matberedare.

Broccoligratäng med falukorv

$
0
0

Vardagsmat, broccoligratäng

Broccoligratäng – vad säger du om det? Jag tycker att broccoligratäng är alldeles fenomenal vardagsmat som faktiskt kan varieras en hel del. Bacon i broccoligratängen är förstås en favorit (bacon är ju alltid jättegott) men falukorv är ju en vardagsklassiker inte heller ska glömma bort. Falukorven förtjänar lite mer variation än att bli stekt, fylld med ketchup och ost eller stoppad i en stroganoff!

Här har falukorven fått göra broccolin sällskap i en broccoligratäng med en krämig gratängsås med purjolök, senap och tomatpuré. Lite paprikaskivor fick följa med men kan likväl uteslutas om du inte är på paprikahumör.

Broccoligratäng med falukorv (4 port.)

800 g broccolibuketter
1/2 purjolök
50 g smör
1 msk senap (t.ex. dijonsenap eller skånsk senap)
3 msk tomatpuré
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk (alt. 50/50 mjölk/grädde för ännu tjockare sås)
Salt, peppar
600 g falukorv
1 paprika
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Koka broccolibuketterna nätt och mjuka i saltat vatten. Lägg i en ugnsfast form. Strimla purjon och fräs den mjuk i smöret. Tillsätt senap och tomatpuré och rör om. Pudra över mjölet och rör om till en klumpfri massa. Häll under omrörning ner mjölken, lite i taget. Rör om medan såsen kokar i ca 5 min. Smaka av noga. Skiva falukorv och paprika tunt. Toppa broccoligratängen med falukorv, paprika och riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 min tills gratängen har den färg du önskar.

Tomat är gott att äta till broccoligratängen. Mer grönsaker än så behövs inte!

Broccoli är nyttigt
Det syns ju att broccoli är nyttigt! Bara kolla färgen – helt galet snyggt!

Gratäng med falukorv med broccoli Falukorv, broccoligratäng
Broccoligratäng är däremot inte särskilt snygg vardagsmat, men gott är det!

Tonfisksallad med äpple, russin och dijondressing

$
0
0

Vardagsmat, tonfisksallad med dijondressing och russin

Om du inte har testat kombon russin och senap är det dags nu. Det kan låta lite mysko, men de söta russinen och den pikanta senapen passar kanonbra ihop. Särskilt bra ihop med något som är lite salt, som tonfisken. Det friska i salladen får äpplet och persiljan stå för. Toppa gärna med lite frön för extra fett och knaprighet!

Om du inte tycker om tonfisk kan du göra som Daniel – hans tallrik ser du längre ner. Men först, receptet förstås:

Tonfisksallad med äpple, russin och dijondressing (4 port.)

500 g edamamebönor (sojabönor)
100 g bladspenat
1 knippe färsk bladpersilja
2 äpplen
3-4 msk russin
(1 näve solroskärnor)
2-3 burkar tonfisk, 300-450 g avrunnen vikt

Dijondressing:

2 dl naturell yoghurt (alt. gräddfil, crème fraiche eller liknande)1 dl majonnäs
3-4 tsk dijonsenap
Salt, peppar
(1 skvätt citronsaft)

Koka upp vatten, släpp ner edamamebönorna och låt koka upp. Häll av vattnet och låt bönorna svalna medan du blandar ingredienserna till dijondressingen. Smaka av dressingen med salt, peppar och kanske en liten skvätt citron. Plocka ut bönorna ur sina skidor. Arrangera alla ingredienser till salladen på tallrikar i lagom stora munsbitar.

Somrig sallad med bacon, dijondressing, russin och äpple
Om du, liksom Daniel, inte diggar tonfisk funkar bacon också bra i den här salladen.


Superenkel tomatbakad torsk i ugn

$
0
0

Tomatbakad torsk i ugn

Det här är en av de där väldigt enkla recepten som bara funkar. De där som blir så goda med nästan ingen ansträngning alls. Receptet kom till en onsdagskväll när jag kom hem från jobbet och varken var sugen på att laga eller äta middag…

Egentligen skulle jag gjort lite annorlunda med ingredienserna men nu ville jag göra det så enkelt för mig som jag bara kunde. Jag stoppade fisken i en ugnsfast form och toppade med kryddor och konserverade körsbärstomater direkt ur burken. Lite oliver fick ta plats överst och sedan skjutsades middagen in i ugnen. Ja, jag orkade inte ens pressa vitlöksklyftor utan använde vitlökspulver. Många bäckar små, du vet.

Med smak av vitlök, basilika, tomat och oliver blir det liksom aldrig fel.

Tomatbakad torsk med basilika, vitlök och oliver (4 port.)

4 torskfiléer, ca 500 g
Salt, peppar
1 frp fryst basilika, ca 35 g
1 burk konserverade körsbärstomater, ca 400 g
1 tsk vitlökspulver (alt. 2 pressade vitlöksklyftor)
(1 krm cayennepeppar)
1 dl svarta oliver
1 msk god olivolja

Till servering:

Kokt, pressad potatis
Sockerärter

Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnsfast form. Salta och peppra. Gnid in hälften av basilikan på fisken. Häll av det mesta av vätskan från tomaterna (spara gärna till en annan middag). Blanda tomaterna med resterande basilika, vitlök och ev. lite cayenne. Toppa fisken med tomaterna, oliver och lite olivolja. Stek mitt i ugnen i 10-15 min eller tills fisken är klar (fast, vit och ogenomskinlig).

Kokt potatis som du pressar och blandar med spadet från formen är gott till.

Enkel tomatbakad torsk i ugn Enkla recept på fisk i ugn
Enkel middag med fisk, tomat, vitlök, basilika och oliver. Lätt och fräscht!

Bästa quinoabiffarna och ett gott tillbehör

$
0
0

Idag ska ni få ett middagstips som heter duga! Vegetariska biffar som är goda, enkla att göra, proteinrika, lätta att forma OCH håller ihop perfekt i stekpannan kan låta som en utopi – men här är de alltså! Helt veganska är de, till på köpet!

Middagstips, vegetariska quinoabiffar

Det här enkla receptet på biffarna tackar jag Mattias för och här har du alltså inget animaliskt så långt ögat kan nå. Biffarna binds inte ihop av ägg utan istället används potatismjöl och vita bönor. Bönorna ger god smak också, förstås. Basen i biffarna står quinoan för och resultatet av de krämiga bönorna och den lite knapriga quinoan är vegetariska biffar med härligt tuggmotstånd och god smak. Och – jag upprepar mig men det här kan inte understrykas nog – de håller ihop perfekt!

Här är quinoabiffarna smaksatta med oregano men smaksättningen kan förstås varieras i oändlighet. Lite chilihetta kanske? Eller kanske dragon – det är ju så gott till bönor. Här passade oregano perfekt eftersom jag ville göra en tomatsås till biffarna. Jag blandade tomatsåsen med potatis och färska bönor och fick ett himlans fint tillbehör.

Quinoabiffar med potatis och bönor i tomatsås (4 port.)

Vegetariska quinoabiffar:

4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl quinoa
1 burk vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt
1/2 gul lök
2 tsk kinesisk soja
1 1/2 tsk oregano
1/2 dl potatismjöl
Salt, peppar
Olja att steka i

Potatis och bönor i tomatsås:

1 1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
2 tsk basilika
2 tsk oregano
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
Salt, peppar
500 g fast potatis
500 g haricot verts

Koka quinoan i buljong i 12 min. Låt svalna. Gör tomatsåsen under tiden. Finhacka lök och vitlök och fräs den mjuk i en kastrull. Tillsätt basilika och oregano och blanda runt innan du häller på tomatkross och buljong. Låt puttra ihop utan lock. Skär potatisen i stora bitar och koka. När potatisen nästan är färdigkokt, lägg ner bönorna och koka ca 5 min. Smaka av tomatsåsen innan du blandar den med potatisen och bönorna. Mixa vita bönor med lök, soja och oregano. Blanda den kokta quinoan med potatismjöl rör sedan ner bönröran. Rör noga ihop till en smet och smaka av. Forma till biffar (ca 8st) och stek på medelvärme tills quinoabiffarna har fin färg.

Schalottenlöksfond
Jag gillar schalottenlöksfond istället för traditionell grönsaksfond. Den ger quinoabiffarna en mustig smak av brynt lök, vitt vin och timjan. Riktigt gott! Testa!

Vegetariska biffar, bra recept Vegetariska biffar som är lätta att forma
Quinoabiffarna är så enkla att forma och biffarna håller ihop kanon i stekpannan.

Färska haricot verts i olika färger
Färska bönor från Urshult, bara 5 mil härifrån. Stor tumme upp till Maxi för det!

Potatis och bönor i tomatsås
Potatis och bönor i tomatsås är lätt, fräscht och kanongott till quinoabiffarna.

Kycklingpizza med paprika och ädelostkräm

$
0
0

Jodå, jag vet att det är måndag men efter att ha sett den ena deppiga uppdateringen på Facebook efter den andra (hösten har verkligen invaderat hela Sverige nu) så tyckte jag att det var på sin plats med mat som liksom klappar dig på axeln och säger ”Det är rätt okej med höst ändå. Jag lovar dig att det kommer att bli bra, det här också”.

Kycklingpizza med ädelostkräm och paprika

Soppor och gratänger i all ära men på toppen av min lista över trösterik mat står ändå pizzan. Det är något med den smälta osten och möjligheten att äta med fingrarna…

Här har vi en fenomenal kycklingpizza med inte bara en sorts ost utan två godingar som smälter ut över den andra fyllningen och ger ditt lätt höstdeppiga måndagsjag en bamsekram inifrån. Tomatsås, ost, mjukfräst rödlök, stekt kyckling, små sjöar av ädelostkräm och lite paprikaringar för att hålla ihop det… Mmm…

Kycklingpizza med paprika och ädelostkräm (1 plåt/2 pizzor)

Enkelt recept på pizzabotten:

4 dl mjöl (blanda gärna vetemjöl med grövre mjölsorter)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl naturell yoghurt/fil

Topping med kyckling:

1 rödlök
Smör/olja att steka i
400 g kycklingfilé
Salt, peppar
70 g ädelost
2 msk crème fraiche
1 röd paprika
1 burk pizzasås, ca 400 g (alt. hemmagjord pizzasås)
2 nävar riven ost (gärna mozzarella)

Sätt ugnen på 225° och sätt in en plåt (eller pizzasten). Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pizzadegen och platta ut den på bakplåtspapper. Strimla löken och fräs den mjuk. Skiva kycklingen tunt och bryn den på hög värme. Salta och peppra. Mosa ihop ädelost med crème fraiche till en kräm. Strimla paprikan. Bred tomatsåsen över pizzabotten och strö över riven ost. Toppa pizzan med mjukfräst lök, brynt kyckling, ädelostkräm och strimlad paprika. Låt pizzan glida över på den varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min.

Hemmagjord pizza på pizzasten
Vad säger du om den bottnen? Fin färg, eller hur? Pizzasten is the shit!

Hemmgjord pizza med kyckling
Men ovansidan är förstås det mest väsentliga här. Den ser inte så tokig ut, den heller!

Ostköttbullar i basilikadoftande tomatsås

$
0
0

Det här är den första rätten vi testat ur Linas Matkasse. Att få maten hemlevererad och presenterad för mig i olika rätter känns lite som att bli bjuden på middag av en vän. Det berättas för mig vad jag ska äta idag, och det är ju rätt trevligt en helt vanlig vardag! Själva matlagningen är ju bara kul att få göra själv!

Ostköttbullar i tomatsås med basilika och grönsaker

Ni är många som är nyfikna på vad jag tycker om matkassen och jag tänker komma in på det när jag testat den mer, än så länge äter jag mig bara igenom kassarna! Men hur smakade det här då? Gott såklart, annars hade jag väl inte bjudit er på receptet heller! Jag hade velat göra lite saker annorlunda för att få ut maximal smak av så få ingredienser som möjligt, men det blarret utelämnar jag för tillfället.

Köttbullarna av nötkött och ost får mycket smak och trivs finfint i såsen som är lite som en enkel ratatouille med zucchinin, paprikan och basilikan. Och så är ju rigatoni en så himla god pastasort också. För det är väl inte bara jag som tycker att pasta smakar olika beroende på formen? Eller?

Ostiga köttbullar i basilikadoftande tomatsås (4 port.)

Tomatsås med basilika och grönsaker:

1 gul lök
1 paprika
1/2 zucchini
Olja att steka i
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 tärning kycklingbuljong (alt. fond)
1 msk oregano
2 tsk honung
Salt, svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika, ca 1 dl hackad

Köttbullarna:

500 g nötfärs (alt. blandfärs)
1/2 dl mjölk (alt. grädde)
100 g riven ost (gärna lagrad, typ parmesan)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Till servering:

4 port kokt pasta (gärna rigatoni)

Finhacka löken och skär paprika och zucchini i centimeterstora tärningar. Fräs i olja i en stor stekpanna eller -gryta. Pressa ner vitlök och häll sedan på tomatkross, buljongtärning, oregano, honung samt peppar. Låt sjuda medan du blandar ihop ingredienserna till köttbullarna. Forma till köttbullar (ca 16 st). Smaka av tomatsåsen innan du lägger ner köttbullarna i tomatsåsen. Lägg på lock och låt puttra i 10 min. Kontrollera att köttbullarna är fasta och färdiga. Strö hackad basilika över vid servering.

Fiskpinnar med baconsås och kokt potatis

$
0
0

Hem-hemma (hos mamma och pappa alltså) inmundigas det inte särskilt mycket fisk och har inte heller gjort under min uppväxt. Jag tror starkt på att barn lär sig äta det som serveras och med det sagt förstår du att fisk inte alltid har stått överst på önskelistan hos mig heller. Lax går fortfarande inte ner. Men vit fisk har jag lärt mig att äta – från fiskpinnar till fräscha fiskgratänger till fisksoppa till stekt fisk och slutligen också kokt fisk.

Nu har jag tagit det som ett personligt mål att lära syrran detsamma. Igår hade vi äntligen första lektionen! Så hur gör man då en fiskrätt så ofiskig som möjligt?

Baconsås till fisk

Jo, man serverar tunna bitar av fisk i ett rejält lager panering tillsammans med en fräsch, kall sås med (paus för trumvirvel) bacon! Oh yes. Bacon, bacon, bacon. Grundidén till baconsås till fisk kommer från denna veckas meny från Linas Matkasse, men jag har ändrat receptet tills det inte är detsamma alls längre.

För så får man göra ibland.

Min variant blev syrlig, gräddig, gräsig och rökig och allt samtidigt. Riktigt gott!

Fiskpinnar md baconsås med potatis, god vardagsmat

Att dubbelpanera fisken i mjöl, ägg och ströbröd tar förstås lite tid men blir så himla gott. Det går lika bra att enkelt steka fisken rakt upp och ner om du tycker om det, eller köpa färdigpanerad firre rentav.

Fiskpinnar och baconsås med gräslök (4 port.)

Hemmagjorda fiskpinnar:

600 g vit fiskfilé
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm citronpeppar (alt. svartpeppar och rivet skal av 1 citron)
2 ägg
2 dl ströbröd

Kall baconsås med gräslök:

1 pkt bacon, ca 140 g
1 kruka färsk dill, ca 1 dl hackad
1 litet knippe färsk gräslök, ca 1/2 dl hackad
3 dl gräddfil
2-3 tsk citronsaft
Salt, peppar

Till servering:

Kokt potatis
Kokta haricot verts
Tomat i klyftor

Börja med såsen. Klipp bacon i småbitar och knaperstek. Mixa bacon, dill och gräslök och blanda med gräddfil och citronsaft. Smaka av. Låt stå medan du delar fisken i mindre bitar. Badda fisken torr. Vänd först i mjöl blandat med salt och citronpeppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt stå och torka till några minuter innan du steker fisken gyllene på medelvärme i mycket smör.

Servera fisken med baconsåsen, kokt potatis, kokta haricot verts och några tomatklyftor.

Viewing all 74 articles
Browse latest View live